Paul Korsgaards hjemmeside

Foto

Mit galleri Portfolio

Video om min fotointeresse (foreløbig, "first take")

 Tilbage

Foto har interesseret mig siden tiårs alderen, hvor jeg fik mit første plastikkamera, der kørte med 6 x 6, men havde et design, der kan minde om et almindelig 24 x 36 spejlrefleks.

 

PaulEgentlig har jeg aldrig været god til at fotografere, set ud fra et kompositionsmæssigt synspunkt, desværre. Jeg har derfor reddet mange ting hjem med mørkekammer teknik. Det kan man jo heldigvis også med digitalteknikken, med et godt billedbehandlingsprogram, og dette meget nemmere end i et rigtigt mørkekammer. Jeg har altid været god til at arbejde i mørkekammer og nyder det stadigt! Jeg har prøvet at fremkalde farvebilleder, men det er slet ikke noget for mig.

 

Jeg er dårlig til farver og dur ikke til f.eks. at rette farvestik op, det har jeg aldrig kunnet og kan stadig ikke. Heldigvis giver billedbehandlingsprogrammerne jo gode muligheder for at man kan prøve sig frem.

 

Tower Bridge

Jeg har tre ting jeg gerne vil fotografere. Portrætter, bygninger og natbilleder. Sidstnævnte har jeg lavet mange af. Jeg er til at blæse dem op i stort format, gerne over en meter på den lange led.

 

Efter mit plastikkamera blev det til et rigtigt spejlrefleks, der var ren mekanisk og produceret på den anden side af jerntæppet. Jeg var rigtig glad for dette kamera og brugte det rigtig meget i starten af min studietid, til at dokumentere med i rapporter ol. Kameraet havde jeg kun et objektiv til og det var ikke et med 50 mm. brændvidde, jeg kan ikke huske det, men muligvis var det 52 mm. 

 

Af en fotograf, Carlo Crassél i Haderslev, lærte jeg at fremkalde film og billeder og generelt arbejde i mørkekammer, jeg har altid været til sort/hvid foto, dog også farve efter jeg gik over til digitalteknik.

 

Jeg har haft et Hasselblad i halvfemserne, men 6 x 6 teknikken er ikke noget for mig.

 

Canon A1I 1978 skulle det så være, jeg købte et Canon A1. Det var det mest avancerede Canon havde og selv i dag er det et godt kamera, jeg har været så dum at sælge 10 år senere. Til kameraet samlede jeg 10 objektiver jeg stadig har. Det korteste er 17 mm. og det længste er 1.000 mm i brandvidde, jeg har faktisk haft en fiskeøje forsats jeg har været så dum at sælge. Det var en ægte 180 og lavede derfor cirkulære billeder. Objektiverne har jeg stadig. Der indgår et virkeligt godt og professionelt 100 mm. jeg bruger til portræt foto, og et ligeså 200 mm. yderligere far jeg et fantastisk 50 mm. f 1.2 standartobjektiv, der i sagens natur virkelig er lysstærk. Jeg mener det sidstnævnte i 1978 kostede små 5.000 kroner.

 

Canon EOS

Mit A1 blev væk i en bil i under en forretningsrejse i USA, det var dengang ekviperet med den hurtigste motor Canon havde. Jeg købte derfor er Canon med automatisk skarphedsstilling, selvom det ikke lige var min kop te. Jeg trøstede mig med, at man jo kunne stille skarpt manuelt. Det var egentlig et godt kamera, men desværre passede alle mine objektiver ikke. Kameraet har jeg set brugt af min ex. kone for få år siden. Men ene sekretær, der var min engelske, var rigtig god, det lykkedes faktisk hende at finde kameraet i USA hos biludlejningsfirmaet, via telefon, og så at få sendt det herover. De havde naturligvis pillet de mange batterier ud af motoren af vægtmæssige hensyn. Det eneste der var sket med det var at UV filteret var gået i stykker. 

 

 

EOS1

Det blev hurtigt til et ”rigtigt” kamera i stedet for denne nymodens autofokus. T90 fra Canon, rettere to i løbet af nogen tid. Her passede alle mine gamle objektiver til. Kameraet er rigtig godt og har en indbygget god motor, jeg har dem stadig. I 1990 – 1991 var jeg pressefotograf i en periode ved siden af mit job som bestyrelsesformand. Jeg måtte derfor have noget nyt gear, nu ikke fordi jeg havde brug for det, men fordi jeg er teknik freak. Jeg måtte derfor have et EOS1, som jeg stadig har, det er et fantastisk kamera og det første fra Canon med drejeskive bagpå. Det var jeg rigtig glad for og brugte det bl.a. i Indien for Jyllandsposten. I Indien tabte jeg det ned på et stengulv, der skete ikke en pind ved det.

 

Det første digitale billede blev taget af mig i 1986, jeg tænkte ja ja, de er på et forkert spor. Der er nogle ting indenfor IT hvor jeg har vurderet rigtigt, f.eks. at Windows engang skulle blive en succes. Men omkring digital fotografering, vurderede jeg forkert, ligesom jeg har gjort i 1999 med SMS, for øvrigt også WAP.

 

I 2005 måtte jeg prøve den digitale teknik, jeg havde da i 5 år haft digitale små kameraer og det sidste, et HP, var faktisk rigtig godt, så jeg måtte prøve. Siden den dag midt i maj måned har jeg ikke brugt andet end digital teknik, den er fantastisk. Det blev til et 350D, der var helt fremme på det tidspunkt. Dertil en 430 flash med et ledetal på 43, hvilket for mig var fantastisk. Af objektiver købte jeg 2. Et 17 – 85 mm. og et 50 – 200 mm. (vistnok), det var fantastisk, sikke dog nogle billeder. Dette gear kunne jeg sagtens stadig have brugt, det udfylder fuldstændigt mine krav. Jeg købte også en ”motor”/batterimagasin for at gøre kameraet tungere. Jeg ryster en smule, ikke at det kan ses normalt, så jo tungere, jo bedre. Med dette udstyr har jeg vel nok taget gode billeder, også til udstillingsbrug.

 

Canon 40D

I 2008 havde jeg brug for at gøre noget godt for mig selv, det har jeg vel nok aldrig fortrudt, jeg har simpelthen gear for resten af mit liv. Efter en del overvejelse valgte jeg 40D serien, det er faktisk ikke et full frame, men det er så bedøvende ligegyldigt for mig, selvom det derved ikke er brændvidde kompatibelt med mit EOS1. Hvor er denne serie fantastisk, selvom det i denne skrivende stund er over to år siden, er jeg stadig total benovet over serien, ja, jeg mangler ord. Jeg købte udstyr for en listepris på den pæne side af 100.000 kroner der bl.a. består af:

 

  • 2 x 40D med ”motor”/batteripack

  • 2 x 580 flash med et ledetal jeg ikke fatter men er korrekt, hold fast, 58

  • 15 mm. fiskeøje

  • 10 – 20 mm. der næsten ikke fortrænger på lidt afstand

  • 17 – 85 mm. zoom med

  • 80 – 200 zoom f 2.8 professionel

Jeg er stadig måløs og jeg vil spare dig for flere sider om gearet. Jeg vil dog lige sige et par ting.

 

Jeg kan i dag slet ikke forestille mig noget andet end autofokus. Jeg starter altid med at fokusere og låser derefter, så lysmåler jeg og låser hvorefter jeg til sidst komponerer. Fantastisk! Jeg bruger jævnligt bracketing til eksponering, det er rigtig godt.

 

Jeg bruger normalt altid flash, i dagslys, og i mørke, har den slet ingen problemer med at lyse en stor bygning op på 15 meters afstand, endog uden at blive forpustet.

 

Noget af det jeg holder aller mest af, er at jeg kan og har programmeret forskellige ”film” ind i kameraet, i stil med dem jeg brugte analogt. Jeg har en HP5 og FP4 sort/hvid, jeg har en 50 ASA Agfa den for tyve år siden populære film med stor farvemætning, jeg har en Agfa portræt og en neutral i alle parametre.   

 

 

Som ”mørkekammer” bruger jeg en gammel version af Photoshop jeg købte til firmaet for 10 år siden, da vi skulle have lavet en professionel hjemmeside, hvilket én af mine programmører Bo Bjerrum gjorde helt fantastisk i ASP. Photoshop version 6.x dækker så rigeligt mit behov.  

Tilbage

Her ser du et eksempel på fotos jeg kan lide, klik på dette link